And√łya Airshow

NH-90

​​​​​​​I løpet av året skal NH90 begynne å operere fra kystvaktfartøyene og etter hvert fregattene. Når hele systemet er oppe og går, blir overvåkingen av de enorme havområdene i nord enda mer effektiv. NH90 kan dekke et større område på kortere tid enn forgjengeren Lynx. NH90 har også langt bedre utstyr til å oppdage personer og identifisere fartøye​​r.

Oberstløytnant Dag Monsen er sjef for 337-skvadronen på Bardufoss som blir den ene av to NH90-baser. Den andre blir på Haakonsvern i Bergen fra 2017. For personellet på Bardufoss er det spenn​ende å kartlegge alt hva de nye helikoptrene kan brukes til.
Image
– Radarrekkevidden er ekstremt mye større enn hos Lynx. NH90 kan med andre ord finne flere mennesker, operere på lengre avstand, i dårligere vær og deretter bringe dem trygt hjem, sier skvadronssjefen.

ImageTil sammen har Forsvaret kjøpt inn 14 nye helikoptre samt seks «fregattpakker». Det betyr at inntil seks av helikoptrene kan omkonfigureres til å operere fra fregattene. Det første helikopteret ble levert i 2011, og det siste leveres innen 2020.Image